Nizak unos kalorija
Da, možeš jesti po koliko zelisi! U poređenju sa tjesteninom, suši je jelo koje ima manje kalorija.
Bogat omega 3
Suši je bogat omega 3, masnim kiselinama koje daju velike koristi mozgu i kardiovaskularnom sistemu.
Izvor kvalitetnih proteina
Jesti suši je sigurnije. To je zato što, za razliku od mesa, unos ovih proteina nije u korelaciji sa povećanim šansama za razvoj raka.
Esencijalni minerali
Nori morska trava je bogata jodom, koji promoviše pravilno funkcionisanje štitne žlezde i izbegava hormonsku neravnotežu. Ali ovde se ne završava, jer nori morska trava takođe sadrži dobre izvore magnezijuma, gvožđa i kalcijuma.
Prirodni antiseptik
Neki od začina sa kojima se poslužuje suši, kao što su đumbir i pirinčano sirće, pravi su prirodni antiseptici, pa ga stoga čini odličnim saveznikom imunog sistema.
Bez glutena.
U svom originalnom receptu, suši je hrana bez glutena. Obratite pažnju na soja sos, koji nije bez glutena. Umjesto njega , bolji tamari sos.
Koraci za pravljenje
Japanski suši pirinač
Za pravljenje sušija potreban vam je suši pirinač, koji je pirinač sa kratkim zrnom začinjen sirćetom i šećerom.Važno je da se pravilno napravi tako da završite sa ukusnim pirinčem koji će se dobro držati zajedno. Pirinač se mora isprati, isušiti, natopiti, a zatim na pari prije nego što se pospe mješavinom sirćeta i šećera.
Najbolje je koristiti pirinač kratkog ili srednjeg zrna za pravljenje suši pirinča; To je više skrob i okrugla sorte dugog zrna, koja se jednostavno neće držati zajedno dovoljno dobro da podrži sastojke u sušiju. Mnoge prodavnice sada prodaju sorte sa oznakom "suši pirinač."
Pošto možda postoje razlike u snazi i ukusu između različitih brendova pirinčanog sirćeta, ili ako više volite da vaš suši pirinač bude manje začinjen, pripremite količinu začina iz recepta, ali koristite samo polovinu. Pomešajte ga sa pirinčem i probajte prije nego što odlučite da li želite da dodate još.
Sastojci
- 3 šolje japanskog pirinča
- 3 1/4 čaše vode
- 1/3 šolje pirinčanog sirćeta
- 1/4 šolje sake-mash sirćeta, ili bijelog vinskog sirćeta,
- 3 kašike šećera
- 1 kašičica soli
- Pripremite sastojke.
Pirinač stavite u veliku posudu i isperite je prekrivajući hladnom tekućom vodom i nježno mešajući rukom. Pažljivo sipajte vodu i ponovite ispiranje dok voda ne postane gotovo čista.
Pirinač isušite u cijediljci i ostavite sa strane 30 minuta.
Pirinač stavite u serpu za pirinač i dodajte vodu. Pirinač treba da se natopi u vodu najmanje 30 minuta.
Uključite šporet i postavite ga u skladu sa uputstvima vašeg šporeta. Kada se pirinač kuha, pustite ga da se u pari kuha oko 15 minuta.
Suši sirće pripremite mješanjem pirinčanog sirćeta, sake-mash sirćeta (ako se koristi), šećera i soli u tanjiru. Stavite tavu na nisku toplotu i kuhajte dok se šećer ne rastvori. Skloniti da se ohladi.
Vrući pirinač na pari namazati na veliki tanjir ili u veliku činiju.
Pospite smjesu sirćeta preko riže i brzo presavijte rižu šamodžijem (pirinčana lopatica) ili drvenom lopaticom. Pazite da ne ostetite rižu.
Najbolje je odmah koristiti suši pirinač za pravljenje rolni sa omiljenim punjenjem.
Koju vrstu pirinča treba da koristim?
Pošto je suši postao popularan, tako i sastojci za pravljenje kod kuće. To znači da će mnoge prodavnice prehrambenih proizvoda nositi pirinač pod nazivom "suši pirinač," koji se takođe može kupiti na internetu. Međutim, ako ne možete da ga nađete, trebalo bi da potražite pirinač sa kratkim zrnom ili srednjim zrnom; Dugo zrno, kao i jasmin ili basmati, neće raditi prilikom pravljenja suši pirinča. Japanski pirinač ima veći sadržaj vlage, što ga čini ljepljivim i daje mu određenu teksturu koja se pozajmljuje pravljenju sušija.
Zašto je suši pirinač začinjen?
Reč "suši" zapravo se odnosi na pirinač, a ne na ribu (japanska riječ za sirovu ribu je "sašimi") i u prevodu znači "kiseli ukus." Sirova riba je nekada bila sačuvana u fermentisanom pirinču, ali onda su Japanci prešli na upotrebu sirćeta pirinča kako bi produžili rok trajanja ribe. Otkriveno je da je riba imala dobar ukus sa začinjenim pirinčem, a kombinacija je postala ono što danas znamo kao suši.
Read more articles