• Kosa
  • Kosa
  • Kosa
  • Kosa

Naučnici identificiraju protein regulatora gubitka kose, koji bi mogao biti reverzibilan

Time to read
1 minute
Pročitano do sada

Naučnici identificiraju protein regulatora gubitka kose, koji bi mogao biti reverzibilan

Tue, 07/26/2022 - 11:51
Postavljeno u:
0 comments

Novo istraživanje je identifikovalo ulogu koju određeni protein igra u opadanju kose – i kako se to može preokrenuti

Istraživači sa Univerziteta Kalifornija Riverside (UC Riverside) identifikovali su jedan protein koji izgleda kontroliše kada folikuli dlake odumiru. Naoružani ovim novim informacijama, na kraju bi moglo biti moguće preokrenuti proces i stimulirati ponovni rast kose.

Protein u pitanju je poznat kao TGF-beta, signalni protein koji regulira diobu, rast i smrt stanica. Kao takav, igra važnu ulogu u važnim poslovima kao što je zacjeljivanje rana i čini se da ga preotimaju ćelije raka kako bi omogućile nekontrolirani rast. U ovom slučaju, tim je otkrio da TGF-beta proširuje svoj rad na ćelije unutar folikula dlake.

"TGF-beta ima dvije suprotne uloge", rekao je Qixuan Wang, koautor studije. “Pomaže aktivirati neke ćelije folikula dlake da proizvedu novi život, a kasnije, pomaže u orkestriranju apoptoze, procesa stanične smrti.”

Tim je otkrio da su ove dvije suprotstavljene sile regulirane nivoima proteina. Sa pravom količinom TGF-beta aktivira se dioba stanica, stimulirajući rast folikula. Ali ako je prisutno previše, to dovodi ćelije u apoptozu, što dovodi do gubitka folikula dlake i, kao rezultat, ćelavosti.

Ali što je važno, tim kaže da ovo nije nužno jednosmjerna ulica. Matične ćelije folikula još uvijek leže tamo uspavane i čekaju da se ponovo aktiviraju. Dalja istraživanja o tome kako tačno TGF-beta aktivira diobu ćelija i kako komunicira sa srodnim genima, mogla bi jednog dana otvoriti nove tretmane za ćelavost, alopeciju ili druge vrste gubitka kose.

„Čak i kada se folikul dlake ubije, on nikada ne ubije svoj rezervoar matičnih ćelija“, rekao je Vang. “Kada preživjele matične stanice dobiju signal za regeneraciju, one se dijele, prave novu ćeliju i razvijaju se u novi folikul. Naš rad bi potencijalno mogao ponuditi nešto što će pomoći ljudima koji pate od raznih problema.”

Istraživanje je objavljeno u Biophysical Journalu.

Izvor: UC Riverside