• OHR 001
  • OHR 003
  • OHR 001
  • OHR 003

Zakonodavstvo 'aparthejda': Kritičari kritikuju plan izbornog zakona u Bosni

Time to read
1 minute
Pročitano do sada

Zakonodavstvo 'aparthejda': Kritičari kritikuju plan izbornog zakona u Bosni

Tue, 07/26/2022 - 00:56
Postavljeno u:
0 comments

Kritičari kažu da će planovi visokog predstavnika dati nesrazmjeran utjecaj hrvatskim i srpskim nacionalistima.

Kritičari su osudili planove visokog predstavnika Bosne da izmijeni izborni zakon zemlje i ustav entiteta Federacije, koji kažu da je to segregacija i slično zakonodavstvu “aparthejda”.

Ranije ove sedmice, lokalni mediji objavili su vijest da Ured visokog predstavnika (OHR), međunarodna institucija odgovorna za provedbu mirovnog sporazuma Bosne i Hercegovine, održava konsultacije s međunarodnom zajednicom kako bi nametnula novi zakon o načinu izbora delegata za Dom naroda parlamenta entiteta Bošnjačko-hrvatska Federacija.

Ali analitičari kažu da bi ovim promjenama OHR hrvatskoj nacionalističkoj stranci HDZ (Hrvatska demokratska zajednica) i nacionalističkoj secesionističkoj srpskoj stranci SNSD (Savez socijaldemokrata) dao nesrazmjeran stepen političkog utjecaja i dodatno produbio diskriminatorne etničke podjele.

Prema prijavljenim reformama, bosanskohercegovački “konstitutivni narod” – Bošnjaci, Hrvati i Srbi – izgubit će svoje predstavnike u Domu naroda ako njihovo etničko stanovništvo u bilo kojem kantonu Federacije bude manje od tri posto iste etničke populacije u entitetu Federacija.

Na primjer, Unsko-sanski kanton koji se nalazi u zapadnoj Bosni s hrvatskim stanovništvom od 1,9 posto, izgubio bi svog delegata u hrvatskom klubu, a mjesto bi umjesto toga pripalo kantonu s velikom hrvatskom populacijom.

To znači da HDZ dobiva više delegata –  najmanje 14 od 17 mjesta u hrvatskom klubu – jer nacionalistička stranka vlada u kantonima s većim hrvatskim stanovništvom.

Uz potpunu kontrolu nad hrvatskim klubom, članu HDZ-a sada će biti zajamčeno mjesto ili kao predsjednik ili kao jedan od dva potpredsjednika Federacije u timu s Bošnjakom i Srbinom koji će biti izabrani iz svojih klubova.

Bez obzira na to ima li HDZ predsjednika ili potpredsjednika za Federaciju, sve tri etničke jedinice su potrebne za formiranje vlasti, što HDZ čini nezamjenjivim.

Na isti način na koji će HDZ moći zavladati hrvatskim klubom i time osigurati poziciju u Vladi Federacije, istu prednost će imati i SNSD. “HDZ i SNSD će postati ključni u formiranju Vlade Federacije”, piše bosanskohercegovački istraživački portal Istraga.

Bošnjački klub je u međuvremenu politički kompetitivniji i fragmentiran po partizanskim linijama.